Skönhet som self-love

Min själ och mitt lille hjärta gör så ont just nu. Ni vet, den typen av ont där varenda cell i kroppen drar ihop sig som i väntan på ett hårt slag. Fan. Livet kan vara ett jävla svin ibland alltså.
Tidigare har starka känslor som sorg, skam och ilska alltid manifesterat sig i ett enormt självhat för mig. Jag känner mig som ett troll. Jag blir arg på mig själv och min fysiska kropp för att allt är skit. Jag vill inte äta. Inte sova. Inte ta hand om mig. Jag sminkade över allt det jobbiga men det hade inget annat syfte än att vara en full face of concealer. Det fanns inget kärleksfullt i att sminka mig när jag mådde dåligt. Inget omtänksamt i att smörja in mig med en body lotion efter duschen. Det skedde mekaniskt antingen för att det är så inpräntat att tjejer alltid ska vara fina och fräscha eller för att dölja. Full face of concealer, som sagt.

När jag började gå i terapi så fick jag lära mig att hantera mina känslor på andra sätt. Jag lärde mig att vårda mina känslor istället för att använda dem som ammunition mot mig själv. Istället för att implodera i ett väldoftande moln av självdestruktivitet.
Vi jobbade mycket med mindfulness. Både lite flummigare ”föreställ dig att du går på en stig i skogen”-övningar, andnings- och avslappningsövningar samt övningar där en lär sig att fokusera på olika sinnen.
Just det sistnämnda, att fokusera på olika sinnen, har hjälpt mig enormt mycket. När tankarna skenar iväg så flyttar du bara tillbaka fokus till det sinnet du har valt.

Exempel: Du känner ilskan svälla upp – lägger all energi på att fokusera på ditt luktsinne. Kanske tvättar dina händer med en tvål som du tycker luktar gott och verkligen lägger allt fokus på den doften och hur den luktar.

För mig började det just med tvålen. Både för att den luktade gott och var skön mot huden p.g.a. len tvål och varmt vatten. Två sinnen som kan dra till sig din uppmärksamhet. Sen fortsatte det till en väldoftande parfym, mjuka sminkborstar, riviga bodyscrubs, vackra och glittriga ögonskuggor och så vidare.
Något konkret som distraherar från de jobbiga känslorna/impulserna och som istället bidrog med positiva känslor, andra känslor.
Jag upptäckte också andra aspekter av hur jag kan använda skönhet mot det jobbiga.
Jag inte bara skiftade fokus, jag fick också ett positivt resultat. Mitt förhållande till skönhet och mitt eget utseende avdramatiserades och förändrades. Jag slutade se det som något som jag primärt gjorde för att bli vackrare eller för att dölja det dåliga (mitt psykiska mående, d.v.s.) och började uppleva det som något jag gjorde för att ta hand om mig själv. För att lindra ångest, ha något att göra, känna något skönt och jazza till det lite.
Att sätta mig och sminka mig på morgonen ger mig ett ögonblick av 100% mindfulness. Jag tänker inte på ett jack shit mer än vad jag gör just då. Hur det känns, luktar och ser ut. Utan att värdera eller döma. Det blir en paus från allt tänkande och analyserande som hjärnan annars sysselsätter sig med. Att tvätta händerna, spraya på mig parfym, borsta håret m.m. blir små micropauser som jag unnar mig.
Förstår att det kanske låter flummigt eller som bullshit. Och att det kan kännas som helt omöjligt att sitta och t.ex. sminka sig utan att fokusera hur ens ansikte ser ut och alla dömande tankar som kan komma (hajar också att det kan kännas lättare för mig som normativt snygg, vit, CIS-kvinna). Men börja med lite i taget. Applicera foundation och fokusera den lilla stunden på hur den känns eller doftar, när tankarna flyger iväg så leder du bara tillbaka dem till känslan av din Beauty Blender mot huden. You get it.
Det kanske bara funkar för mig, men vore så roligt om det kunde hjälpa någon annan också. Berätta gärna om beauty generellt eller bara någon specifik del fyller samma funktion för er.

Kram!

1 Comment

  1. Jag känner igen mig jättemycket! När jag mådde som sämst blev smink också en sak att se fram emot, något som gjorde att jag orkade gå upp ur sängen typ. Också att få lägga en liten stund på sig själv ~bara~ och därigenom typ tvingas hantera de jobbiga känslorna istället för att springa rakt in i helvetets öppna armar. Du e bäst <333

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*